דניס ״לב-ים״


גידול דגי דניס
בישראל קיים ביקוש לכ- 4000 טון דגי דניס בשנה, אולם בגלל המחסור בארץ כמחציתם מיובאים.
בעבר גידלו דגי דניס  בכלובים במפרץ אילת אולם בשל חשש לפגיעה בריף האלמוגים העבירו את כלובי הדגים מאילת לנמל אשדוד. 
בחוות "לב-ים" הממוקמת כ- 3 ק"מ מול חופי מכמורת, גדלים דגי הדניס בכלובים מיוחדים.
מקור הדגיגים הוא מגידול מקומי בישראל: הדגיגים מגיעים ל"חוות לב-ים" בגודל של כ- 2-4 גרם או בגודל של כ- 50 גרם. 
הדגים בחוות "לב-ים" מקבלים מזון עד 3 פעמים ביום, ע"י צוללנים אשר מגיעים אליהם בסירות ומאכילים אותם בעזרת מכונת האכלה ייחודית שפותחה בחוות "לב-ים" ומאפשרת  להגיע עד לעומק של 35 מ' . הכופתיות מהן ניזונים הדגים, ניתנות  בגדלים שונים מ- 1 מ"מ ועד 4.5 מ"מ (בהתאמה לגודל הדג). המכונה מאפשרת האכלה יעילה גם במצבי ים קשים והיא מהווה פריצת דרך בתחום החקלאות הימית. בנוסף למזון הניתן להם, בחוות "לב-ים" ניזונים הדגים גם מהמזון הטבעי המצוי בים הפתוח ונכנס לכלובים עם הזרם. 

פרטי דגה:
תאריך הכנסת דגיגי הדניס למים - 3 ביולי 2014
תאריך צפוי להוצאת הדניסים מהמים - סוף יוני 2015
משקל ממוצע של דגיגי הדניס שהוכנסו לים - 3 גרם
משקל ממוצע של דגי הדניס בסוף יוני 2015 - כ-400 גר'

 



כיום עובדים בחוות "לב-ים"  20 איש: רובם בוגרי הפקולטה למדעי הים במכללת רופין, צוללים, ביולוגים ימיים  ומשיטים.
בנוסף לפעילות בים הקשורה בהזנת הדגים, פועל הצוות להכנת הרשתות ולהכשרתן מידי שנה לקבלת מחזור דגים נוסף. הצוות מנקה את הרשתות בים באופן שוטף, במטרה לאפשר לזרמי הים לחדור דרך הרשתות ולהזין את הדגים. הצוות עוסק בסימון החווה בים על ידי תמרורים מיוחדים, בשמירה ובתחזוקה של העוגנים. 
כל עובדי "לב-ים" הם צוללנים מקצועיים ושייטים אשר אוהבים את הים ומבקשים בו את פרנסתם.

 

 


הכלובים הנמצאים בשימוש בחווה הם מסוג TLC ופותחו במכון הטכנולוגי הימי הנורווגי (Marintec) הם פותחו במקור לגידול דגים באזור הפיורדים, שם מגדלים מגוון דגים במים הקרים של הים הצפוני, במפרצים עמוקים. בכלובים נערכו שינויים הנדסיים על מנת שיתאימו לתנאים הקשים של הים התיכון. לכלובים צורה של גליל והם מעוגנים לקרקעית הים בעזרת משקולות בטון כבדות המבטיחות את יציבותו בזרמים של הים. צורת הכלוב ועיגונו יוצרים מצב של "נחום תקום" והכלוב נע עם הזרמים ואינו מתנגד להם דבר המבטיח את הישרדותו והישרדות הדגים. השימוש בכלובים אלו בים הפתוח בתנאים שבהם פועלת חוות "לב- ים" מול חופי מכמורת, הוא ייחודי בעולם. המנהלים והעובדים בחווה התמודדו עם אתגר של פיתוח שיטות עבודה והתאמת הכלובים לתנאי הים הסוערים והמשתנים בים: רוחות, גלים גבוהים, זרמים ואף כרישים המאיימים על הדגים ועל הכלובים. 
 דגי חוות "לב- ים" אינם נמצאים בנמל או במפרץ ולכן זוכים גם לאספקת מזון טבעית מהפלנקטון, עם היתרונות של הים הפתוח. במקרים של סערות בהן נבצר מהצוות להגיע להאכלה, יכולים הדגים לשרוד מספר ימים כשהם ניזונים ממזון טבעי מהים. הסביבה הטבעית בה גדלים הדגים - מים באיכות גבוהה ומזון מהים בנוסף למזון אותו הם מקבלים, תורמת לכך שהדגים איכותיים מאד וטעמם משובח. יתרון נוסף של הכלובים טמון בכך שהם שומרים על צורתם ועל הנפח של הדגים בתוכם ומאפשרים את הישרדותם גם בתנאי ים קשים.
קצב הגדילה של הדגים בכלובים הוא גבוה יחסית ומאפשר גידול יעיל  של הדגים בים הפתוח. הטמפרטורה בים גבוהה יותר אפילו מזו שבחופי תורכיה או יוון ולכן הדגים גדלים מהר יותר. 



בחוות "לב- ים" מתקיים שיתוף פעולה פורה עם בית הספר הימי מבואות ים ומכללת רופין. במקום נערכו מספר מחקרים. בתחומים כגון: גידול אצות בסביבת החווה, השפעת הכלובים על הדגה מסביב  ופיתוח כלובים לגידול דגים מסוגים שונים.
כיום נעשה שיתוף פעולה מיוחד עם התחנה לחקר המדגה בחוף דור, אשר מגדלת דגיגי דניס עד לגודל של כ- 50 גרם, משם הם מועברים להמשך גידול בכלובים של חוות "לב-ים" בים הפתוח, כך מתקצר מחזור הגידול והדגים שוהים בים עד להגעתם לגודל סופי רצוי.
בתחנה לחקר המדגה בחוף דור נמצא בניסוי גם גידול סוגי דג נוספים כגון: דגי מוסר, לוקוס וטונה כחולה, במטרה  לגדלם בכלובים של חוות "לב- ים" מול חופי מכמורת.